O nama

Page

cropped-cropped-cropped-hedr1.jpg

CANTUS ANTE OMNIA
PJEVAČKA UDRUGA CANTUS ANTE OMNIA (Pjev prije svega!) je mlada pjevačka udruga koja je u Registar udruga republike Hrvatske upisana 16. kolovoza 2007. godine kao neprofitna udruga građana, s ciljem promicanja istinskih glazbenih vrijednosti okupljanjem djece, mladeži i ostalih ljubitelja glazbe oko zbornog pjevanja.
Ideja o osnivanju pojavila se kao logičan nastavak višegodišnjeg rada profesorice Snežane Ponoš sa školskim zborskim ansamblom XVI. gimnazije, s kojim je kao predmetni profesor uspješno radila proteklih pet godina. Jezgru zbora Cantus ante omnia stoga čine starije članice dosadašnjeg školskog zbora (učenice završnih razreda) i bivše učenice XVI. gimnazije koje su i nakon odlaska iz škole nastavile pjevati u zboru. U planu je proširenje sadašnjeg djevojačkog zbora kao i oformljenje sekcije mješovitog omladinskog zbora s pjevačima iz cijelog grada.
Zborske probe Cantus ante omnia trenutno održava u prostorijama XVI. gimnazije u Križanićevoj 4a, ali traži i novi, veći prostor u kojemu bi se mogle razgranati ostale predviđene aktivnosti Udruge.
Polazišna točka u radu Udruge je proširenje dosadašnjeg zbora novim članovima čime bi se stvorila šira baza educiranih pjevača s kojima bi se mogao graditi umjetnički zahtjevniji i ranovrsniji repertoar od dosadašnjeg. Zborom ravna utemeljiteljica i predsjednica Udruge prof. Snežana Ponoš, a njezin dosadašnji rad na mjestu zborovođe Djevojačkog zbora XVI. gimnazije, na čijem je čelu od 2003. godine, rezultirao je brojnim nastupima i nizom nagrada. Lijep odjek imali su Božićni koncerti u Bazilici Srca Isusova 2003.- 2005. godine i nastupi na Susretima zagrebačkih glazbenih amatera 2003. i 2007. godine. Na državnom natjecanju u Varaždinu 2004. i 2006. godine zbor osvaja Zlatnu plaketu, a iste 2004. i 2006. godine u belgijskom gradu Neerpeltu na Međunarodnom natjecanju omladinskih zborova zbor odnosi prve nagrade. 2007. godine zbor bilježi nove uspjehe: na 50. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu zbor osvaja Zlatnu plaketu i počasni prijelazni pehar kao posebnu nagradu za najbolje izvedenu zadanu skladbu, a s međunarodnog natjecanja Slovakia Cantat održanog u Bratislavi od 19.-21. travnja 2004. zbor donosi drugu nagradu za zborski nastup u kategoriji omladinski zborova. Istom prigodom dirigentica Snežana Ponoš nagrađena je posebnom nagradom za najboljeg dirigenta toga natjecanja.
S obzirom na lijepe dotadašnje rezultate ovog zbora i njegove dirigentice, udruga Cantus ante omnia nastavila je s uspješnim radom te zbor već tradicionalno sudjeluje na 51. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu 2008., gdje ponovno osvajaju Zlatnu plaketu. Na istom natjecanju, 52. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu, 2009. uz Zlatnu plaketu nagrađeni su i posebnom nagradom Marijan Zuber za najbolji umjetnički dojam. 2008. se zbor također vraća u belgijski gradić Neerpelt na Međunarodno natjecanje omladinskih zborova, gdje po treći put na istom natjecanju osvaja prvu nagradu. Dogodine, 2009., zbor Cantus Ante Omnia po prvi puta sudjeluje na međunarodnom natjecanju u Petrinji, II. Lipanjski zvuci, gdje osvaja Zlatni lipin cvijet.
U 2010. godini zbor nastavlja s uspješnim rezultatima na već spomenutim natjecanjima, kao što su 53. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu i III. Lipanjski zvuci u Petrinji. U Varaždinu se s osvojenom Zlatnom plaketom i posebnom nagradom Udruge hrvatskih dirigenata i pjevačkih zborova opraštaju od tog natjecanja, dok u Petrinji osvajaju Zlatni lipin cvijet i posebnu nagradu za umjetnički dojam. Iste godine putuju u Beč na međunarodno natjecanje 27. Internationaler Franz Shubert Chorwettbewerb, gdje svojim nastupima u dvije kategorije osvajaju dvije zlatne diplome, a posebna nagrada pripala je i dirigentici Snežani Ponoš.
2011. godine natjecateljsku sezonu Cantus Ante Omnia otvara u Petrinji na IV. Lipanjskim zvucima, te osvaja dva Zlatna lipina cvijeta u folklornoj i klasičnoj kategoriji uz posebnu nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora.
Zbor trenutno intenzivno radi na novom repertoaru za nastupe i natjecanja, a posebno se sprema za 7. Svjetsku zborsku Olimpijadu, Cincinnati, SAD, koja će se održati u srpnju 2012.